Dag: 13 oktober 2024

13 oktober 2024 admin Reacties uitgeschakeld voor Hoezo achter gesloten deuren?

Hoezo achter gesloten deuren?

Hoezo raadsvergaderingen achter gesloten deuren?

Als de raad bijeenkomt dan is dit een openbare aangelegenheid. Althans, dat zou je denken. Toch gebeurt het regelmatig in Nederland dat gemeenteraden achter gesloten deuren overleg voeren, ook in Oldenzaal. Er worden door gemeenten verschillende redenen aangevoerd om de deuren gesloten te houden voor inwoners of de journalistiek.

1. Ambtenaren moeten vrij kunnen spreken;
2. Even overleggen over een gevoelig dossier zonder priemende ogen van inwoners of journalistiek;
3. Een benen-op-tafel-overleg zonder politiek bedrijven moet kunnen;
4. Technische vragen beantwoorden heeft geen politiek doel;
5. Dit onderwerp is niet geschikt om inwoners mee te laten luisteren. Er kunnen verkeerde conclusies aan verbonden worden. Het hoeft ook niet morgen direct in de krant te staan.

Afgelopen week stonden er drie onderwerpen op de agenda waarbij de stukken niet bij de raadsagenda stonden en de inwoners niet konden zien welke onderwerpen er besproken werden. Voor onze fractie reden genoeg om niet aan te schuiven. Zonder geldige reden mag er helemaal niet in beslotenheid vergaderd. Zo heeft de wetgever het namelijk niet bedoeld. Als de raad bijeen wordt geroepen is dit openbaar, tenzij er echt zwaarwegende redenen zijn dat er geheimhouding op de stukken wordt gelegd. Dat was in alle drie de gevallen niet zo. Bovendien worden er geen verslagen van deze bijeenkomsten gemaakt en is het niet te verifiëren of raadsleden politieke kleur bekennen. Ergens openbaar op terug komen is dan heel lastig.

Reden voor ons om in het presidium de beslotenheid van vergaderingen aan te kaarten. Gelukkig wordt dit onderwerp nu serieus opgepakt en wordt er binnenkort een sessie aan geweid hoe in Oldenzaal om te gaan met beslotenheid van vergaderingen. Als het aan ons ligt is het duidelijk: bijeenkomsten van de raad, in welke vorm dan ook, zijn openbaar tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn aan te voeren (wettelijke mogelijkheid). Ook hier zijn wij echter geen voorstander van.

Wordt vervolgd.

Scroll to top