Nieuws

2 januari 2022 admin Reacties uitgeschakeld voor Solidair Oldenzaal: ‘Geen coronapartij’, maar een ‘gezondverstandpartij met de menselijke maat’

Solidair Oldenzaal: ‘Geen coronapartij’, maar een ‘gezondverstandpartij met de menselijke maat’

 

OLDENZAAL – De nieuwe politieke partij Solidair Oldenzaal wil niet alleen tegenwicht bieden aan het Haagse (corona)beleid, maar ook voor meer verbinding zorgen in de stad. „Niemand durft zijn verantwoordelijkheid te nemen.”

We willen mensen verbinden, samen brengen en de nuance zoeken

Rutger Bouwman,, medeoprichter Solidair Oldenzaal

Dat het Haagse beleid ‘klakkeloos wordt uitgevoerd’ door gemeenten is Kemna een doorn in het oog. „Ik ken niemand die het een goed idee vindt dat er na 17.00 uur niet meer gesport mag worden”, zegt hij. „De politiek zegt dat ze naar de wetenschappers luistert, de wetenschappers zeggen dat de politiek beslist en de gemeente krijgt het opgelegd. Niemand die nog zijn verantwoordelijkheid durft te nemen. We missen een duidelijk signaal vanuit de lokale politiek.” Kandidaat-raadslid Berger spreekt van veel ‘ongehoorde geluiden’ in de stad. Ze kwam begin deze maand in het nieuws, omdat ze geen QR-code wilde tonen in het zwembad Vondersweijde en daarop een toegangsverbod kreeg opgelegd.

Vrijheidspartij

„We zijn geen coronapartij maar een vrijheidspartij. Je kunt niet alle grondrechten van de burgers zomaar aan de kant schuiven. Wij willen meer inspraak voor de burgers.” De invoering van het lokale referendum is daarom één van de speerpunten in het verkiezingsprogramma waar nu aan wordt gewerkt. Met dit instrument kan volgens de partij de Oldenzaler meer bij de besluitvorming in de stad worden betrokken. 

 

Ik ken niemand die het een goed idee vindt dat er na 17.00 uur niet meer gesport mag worden

Herman Kemna,, medeoprichter Solidair Oldenzaal

Andere aandachtspunten uit het verkiezingsprogramma zijn: meer uitgaansgelegenheden voor jongeren zodat ze in de eigen stad blijven, huisvesting  (‘niet meer geld gedreven met dure appartementen voor ouderen, maar bouwen wat nodig is’), bedrijvigheid (‘geen monocultuur op de bedrijventerreinen, maar zorg voor diversiteit’) en duurzaamheid. Kemna: „Begin met het laaghangend fruit en kijk later wat er nog meer nodig is. Dus meer zonnepanelen op de daken en niet proberen alle wijken van het gas af te halen.”

Bij de verkiezingen hopen de vier vooral stemmen te krijgen van jongeren, ouderen en mkb’ers. Bouwman en Berger komen in elk geval op de kandidatenlijst. Wie van de twee lijsttrekker wordt staat nog niet vast. De ambitie van de partij is twee zetels binnen te halen.

Scroll to top