Nieuws

1 februari 2022 Grety Reacties uitgeschakeld voor Het coronabeleid: een reflectie

Het coronabeleid: een reflectie

Het coronabeleid van het voorgaande kabinet heeft niet gewerkt. Bijna twee jaar na het begin van de coronacrisis is er nog steeds geen langetermijnstrategie geformuleerd. Sterker nog, daar is men nú pas mee begonnen.

Het vertrouwen in de overheid en de wetenschap heeft bij veel mensen een flinke deuk opgelopen. En dat is ook niet gek. Denk bijvoorbeeld aan het RIVM dat, vlak voor de eerste besmetting in Nederland werd geconstateerd, beweerde dat het onwaarschijnlijk was dat het virus naar Nederland zou komen. We hoefden ons ook nergens zorgen over te maken, want het leek erop dat het virus zeer mild was. Bovendien was Nederland goed voorbereid. In diezelfde periode sloot China een hele provincie, tevens de economische motor van het land, volledig af.

Carnaval kon volgens het RIVM ook gewoon doorgaan en zou geen ‘superspreader-event’ worden, want ‘Carnaval viert men doorgaans in kleine groepjes’, beweerde RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Toen de besmettingen flink begonnen op te lopen en het steeds duidelijker werd dat Nederland helemaal niet “goed voorbereid” was, koos premier Rutte voor een strategie van groepsimmuniteit. Diverse experts zeiden diezelfde dag nog dat dit een slecht idee was, maar Rutte hield vast aan ‘wetenschap’ en de mening van zijn experts.

Het was dus voor vrijwel iedereen direct duidelijk dat hier sprake was van ‘paniekvoetbal’. En dat het RIVM, OMT en kabinet meer bezig waren met het voorkomen van paniek en het creëren van een uitstraling van daadkrachtig leiderschap, maar niet met effectief coronabeleid. Inmiddels presteren ze het om het allemaal met elkaar oneens te zijn en bijvoorbeeld (wederom) verwarring te zaaien over of mondkapjes werken en van welk type ze dan moeten zijn.

Inmiddels is wel duidelijk dat het coronabeleid faliekant is gefaald en het kabinet krampachtig probeert een ‘code zwart’ in de zorg te vermijden, waardoor zo’n beetje heel Nederland op slot moest.

Er was geen enkel moment voor ondernemers en burgers om zélf met input te komen of innovatieve oplossingen te verzinnen zodat men toch open zou kunnen. Vrijwel alles moest centraal worden geregeld, hoe beroerd de organisatie ook was. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die hun terrassen anders wilden inrichten of huisartsen die op eigen initiatief zijn gaan vaccineren. Állés riep weerstand op bij het kabinet, het RIVM en de verantwoordelijke ministeries.

Wij van Solidair Oldenzaal begrijpen ook dat het niet makkelijk is als kabinet om effectief coronabeleid te voeren. Er was veel onduidelijk, er moesten belangen worden afgewogen en ieder land leek soms weer een totaal ander beleid te voeren. Wij pleiten er echter voor om nog steeds van de kracht en vindingrijkheid van onze eigen burgers en ondernemers uit te gaan. Laten we juist kijken naar wat er wél mogelijk is en over welke (wetenschappelijke) feiten we het in ieder geval eens kunnen zijn.

Zo kunnen wij dan in de toekomst bijvoorbeeld een situatie voorkomen waar enkele boa’s schaatsende mensen in de buitenlucht lopen te controleren op de anderhalve meter afstand, terwijl de ene na de andere massademonstratie wél gewoon toegestaan wordt in andere delen van het land.

Vaccineren, QR-code en 2G

Zoals het er nu uitziet is de QR-code en het aanstaande 2G-beleid een vorm van schijnveiligheid. De steeds ergere drang naar vaccineren (met verouderde vaccins!) is een enorme overreactie van de overheid en ontwrichtend voor de samenleving. We weten inmiddels dat de vaccins tegen ernstige ziekte kunnen beschermen, maar niet of nauwelijks tegen overdracht van het virus. We weten ook dat de effectiviteit van de vaccins na ongeveer 2,5 maanden drastisch afneemt. Zelfs met een hoge vaccinatiegraad én een boosterprik is het niet gelukt om de omikronvariant in bedwang te krijgen. En het is überhaupt nog maar de vraag of dit een probleem gaat opleveren.

Wij willen af van de QR-code en zijn faliekant tegen iedere vorm van vaccinatiedrang of –dwang, dus géén 1G-,2G-,2G+-,3G- of soortgelijk beleid. Vaccineren moet een vrije keuze blijven en vaccinatiestatus zou nooit mogen leiden tot uitsluiting. Wij willen iedere wettelijke, bestuurlijke en democratische ruimte die er mogelijk is gebruiken voor verzet tegen onlogisch, ineffectief en ronduit schadelijke aspecten van het corona- en vaccinatiebeleid.

Scroll to top